Fra vikar til leder på Rikshospitalet

Vi møter Igor Kostic (30) og Mona Knudsen (46).  I 2010-11 ble de utleid som medisinske sekretærer fra Lenas HelsePersonell til Rikshospitalet i Oslo. I dag jobber de fast på samme sted. Igor er blitt enhetsleder med ansvar for 9 ansatte, mens Mona er seksjonsleder for 15 ansatte.

Det har vært litt av en reise og de to har tatt følge på ferden som gode venner. For Mona har bemanningsbransjen vært en mulighet til å omskolere seg og skifte yrke.

-Jeg var fotograf og hadde egen forretning, men opplevde hvor vanskelig det var å få butikken til å lønne seg da digitaliseringen endret bransjen dramatisk. Derfor skiftet jeg spor. Jeg tok et halvt år på Treider Fagskole, ble medisinsk sekretær og begynte som vikar. Det ga en gull-erfaring og jeg fikk svært god oppfølging av Lenas stab, forteller Mona.

– I starten tenkte jeg at nå skal jeg bare jobbe som en vanlig ansatt, men så merket jeg at jeg hadde lyst på mer ansvar. Jeg fikk permisjon med lønn på deltid, pluss stipend fra fagforeningen, og slik kunne jeg ta et år med helseledelse på BI. Jeg var ferdig med denne utdannelsen sommeren 2018, søkte og fikk jobben som seksjonsleder på thoraxkirurgisk avdeling, sier Mona.

Hun har inspirert Igor til å gjøre det samme. Igor har nå begynt på BI og blir ferdig med sitt år på helseledelse i 2019.

– Jeg gikk på Mesna videregående skole på Lillehammer, flyttet til Oslo og startet som vikar for å komme raskt ut i jobb, sier Igor.

– Å jobbe med helse er et krevende yrke. Du blir aldri utlært og utviklingsmulighetene er mange. Jeg liker utfordringer, men jeg hadde ingen klar plan om å bli leder. Det ble en naturlig utvikling, sier han.

Både Igor og Mona sitter nå på andre siden av bordet og tar i mot nye medarbeidere på Rikshospitalet. Mange er vikarer.

– I min enhet kommer mange fra vikarbyrå og de fleste får fast jobb etter hvert, sier Igor. Han og Mona mener at de har hatt store fordel av å ha noen år i sykehus før de gikk videre og tok mer utdannelse.

Deres tidligere arbeidsgiver, Lena Vonka, som er gründer av Lenas HelsePersonell, sier det slik:

– Igor og Mona har en historie som ikke er uvanlig. Det har vært meget hyggelig å være med på deres reise. Jeg håper dette kan inspirere andre, sier hun.

Tekst hentet fra NHO – Even Hagelien, Bransjedirektør
Igor Kostic og Mona Knudsen (i midten), flankert av Lena Vonka (adm.dir) og Lisa Fretheim (personalkonsulent) fra Lenas HelsePersonell (Foto: Baard Fiksdal).